Kürtajın Riskleri Nelerdir

0
1464
Kürtaj sonrası riskler

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Kürtaj, gebeliğin annenin isteği sebebiyle veya tıbbi gerekçeler dolayısıyla sonlandırılması anlamına gelen cerrahi bir işlemdir. Bunların dışında biyopsi veya tedavi amacıyla da uygulanabilen kürtajın birbirinden farklı uygulama yöntemleri bulunmaktadır.

Ülkemizde mevcut teknolojik ve tıbbi imkanlarla 15 dakikada tamamlanabilen kürtaj işlemi, kanunen de yasaldır. Bazı sağlık kurumu veya hekimlerin bilgisizlik veya çeşitli sebeplerle kaçındığı bir işlem olsa da, yasa da her kadının kendi isteğiyle kürtaj olabileceği açık bir şekilde belirtilmiştir.

Kürtajın Gereklilikleri Nelerdir?

Gebeliğin Süresi:

Kürtaj için ilk şart gebeliğin 10.haftasına ulaşmamış olmasıdır. Bunun üzerindeki gebelikler yasal olarak uygun değildir. Ancak 10.haftasını geçen gebeliklerde annenin sağlık durumunu riske atan durumlar mevcut ise kürtaj yapılır.

Kürtaj Koşulları:

Kürtajı yapacak kişinin deneyimli bir hekim olması, kürtaj işleminin yapılacağı ortamın ise üst düzey tıbbi olanaklar ve hijyen koşullarıyla donatılmış olmasıdır. Yetersiz bilgi ve yetkinlikteki kişilerin yapacağı cerrahi işlemlerin sonuçları anne için oldukça olumsuz olabilmektedir.

Sonuçların Güvenirliliği:

Kürtajın muhakkak ultrason ile yapılması, işlemin tamamlandıktan sonra, hastanın tekrar ultrason ile rahim içinin son durumu kontrol edilmelidir.

Kürtajın Riskleri Nelerdir?

Rahim Delinmesi: Kalındıktan sonra rahim daha da yumuşak bir hale gelir. Dikkatsiz ve yanlış uygulamalar sonucu rahim delinebilir, yırtılabilir. Hasar alanı büyük ve kanamalı ise mutlaka ameliyat yapılmalıdır.

Enfeksiyon: Steril olmayan ortamlar veya aletler sebebiyle rahim kolayca enfeksiyon kapabilir. Bu kadın için ciddi bir risk yaratabilir.

Kanama: Her kürtaj sonrasında kan gelmesi olağan bir durumdur fakat kan verilmeyi gerektirecek boyutta değildir. Kanın çok fazla  gelmesi ya da kanın durmaması çok nadir görülse de gerçekleşebilmektedir. Bu durumlarda doktor tarafından müdahale edilir.

Rahim İçi Kan Birikmesi: Nadir görülen bir komplikasyon olmasının yanında oldukça ağrılı bir durumdur. Bu komplikasyon yaşandığında rahim toplanmaz ve ağız kısmı kapanır. Böylece içeride kan birikmesi söz konusu olur.

Anesteziye Bağlı Riskler: Genelde lokal anestezi yapılır. Anestezi yapılmasına rağmen ağrı/acı yapacağından nadir de olsa bazı kişilerde tansiyon düşmesi ve bayılma gerçekleşebilir. Genel anestezi uygulandığında ise kişinin sağlık durumu ve alerjen maddelerine bağlı olarak problemler oluşabilir. Genel anestezi mutlaka bir anestezi uzmanı tarafından yapılması gerekir.

Kürtaj sonrası adet gecikmesi: Genelde 30 gün sonra adet kanaması görülür. Fakat yaşanan travmatik olaydan dolayı 40-50 güne kadar gecikebilir bu adet kanamaları.

Rahimde Parça Kalması: Parça kalması durumunda kürtaj sonrasında ciddi kanamalar yaşanabilir, bunun yanında tekrar gebe kalınması söz konusu olabilir. Bu durumda tekrar kürtaj olunması gerekebilir.

Yapışıklık Sendromu: Kürtaj sonrasında oluşan enjeksiyon sebebiyle oluşan bu durum, rahim içi duvarlarda yapışıklığa sebep olur ve adet görememe durumu oluşabilir. Bu da kısırlığa yol açabilen bir durumdur.

Kürtajın  yapılamaması: Çok nadir yaşansa da rahimdeki şekil bozukluklarından ya da daha öncesinden geçirilmiş operasyonlardan dolayı rahim içerisine katater sokulmaz ve kürtaj yapılamaz. Bu durumda kişiye vajinal ve ağzıdan yoldan uygulanan bazı ilaçlar ile rahim ağzının açılması sağlanır. Sorun giderildikten sonra da kurtaj işlemi başlatılır.

Gebeliğin devamı: 5 haftadan küçük gebeliklerde meydana gelebilen bu durum; Gebelik çok küçük olduğundan bazen rahim tam boşaltılamamaktadır. Bu sebeple 5. Haftadan sonra kürtaj yaptırılması daha iyi olur.

Depresyon: Kürtaj işlemi bir kadın için çok zor bir süreçtir. Bu gebeliğin sonlandırılamaması daha da büyük piskolojik sorunlar getirmektedir. Bu kürtaj sonrası kadınların depresyona sıkça girdikleri görülmektedir.

Ağrı: Kürtaj yapıldığının ertesi günü kasık ağrıları başlar. Bu ağrılar 5-10 gün kadar sürmektedir. Kürtaj sonrası ağrı eğer 10 günü aşıyorsa doktorunuza başvurunuz

Kısırlık riski bulunmamaktadır. Kısırlığın kürtaj ile bir ilgisi yoktur. Bununla ilgili olarak kürtaj sonrası hamilelik yazımızı okuaybilirsiniz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here