Kürtaj Yasak Mı, Yasal Mı?
Kürtaj yasal mı sorusu için kanunlarda hukuki bir netlik mevcuttur; bunun için kürtaj yasası yazımıza bakabilirsiniz. Fakat buna rağmen, özellikle son yıllarda resmi makamların kürtajın aleyhine yaptığı bazı açıklamaları sebebiyle, hekim ve hastaneler yasal bir işlem olmasına rağmen kürtajdan işlemi yapmaktan kaçınabilmektedirler. Bu konunun netliğe kavuşturulması için, ilgili kurum avukatlarının röportajlarından derlenen bilgileri siz okurlarımıza sunuyoruz:
Bir Kadının Kürtaj Olabilmesi İçin Hangi Şartlar Gerekir?
Eğer tıbbi bir sakınca yoksa ve istek halinde, hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj olunabilir. Kürtaj ilk şart olarak annenin rızasının olmasıdır. Eğer anne henüz reşit değilse (18 yaşından küçükse) yine annenin rızası olmak koşuluyla velisinin izni ile gerçekleştirilebilir.
Hamilelik 10 Haftayı Geçtiyse Kürtaj Hangi Koşullarda Yasal Olur?
Bu durumlarda yapılacak kürtaj, ancak hamilelik annenin hayatını tehdit ediyorsa/edecekse, veya doğacak çocuğa veya onu takip edecek nesillere ağır sakatlığa sebep olacaksa mümkün sayılmaktadır. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, kürtaj için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanından objektif bulgulara dayanan gerekçeli bir rapor da gerekmektedir.
Fakat eğer anne bir suç mağduru ise (tecavüz) kürtaj yapılabilir. Kadın evli veya bekar olması gibi bir ayrıma tabi tutulmaz. Bu durumda yapılacak kürtajda, hamileliğin 20 haftayı geçmemiş olması gerekmektedir.
Hastanenin Kürtajı Reddetmesi Durumunda Neler Yapılabilir?
Tıbbi bir sakınca yoksa ve hamilelik 10 haftayı geçmiyorsa, buna rağmen hastane (özel veya devlet) kürtajı reddediyorsa hastane suç işlemiş sayılır. Kürtajı yapmayan kişinin bu fiili görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçu sayılır ve disiplin suçu işlemiş olur. Bu durumda kadın savcılığa ve bakanlığa şikayette bulunabilir.
Bekar Bir Kadının Kürtaj Yaptırmak İstemesi Durumunda:
Bekar bir kadın, kendi rızası ile ve gebeliği 10 haftayı geçmemiş ise kanunen herhangi bir yasak veya kısıtlama yoktur. Kürtaj yapılabilir.