Kürtaj Sonrası Durum, Neler Yapılmaktadır?
Hemen kürtaj öncesine bakacak olursak, annede ilk meydana gelecek etkilerden itibaren sürece bakmak daha doğru olacaktır.
Kürtaj işleminden çıkan anneye eğer genel anestezi uygulanmışsa, biraz baş dönmesi yaşanabilmektedir. Bunun yanında hafif bulantı, karın ağrısı gözlemlenebilen ve beklenen şikayetler arasındadır. Bu sebeple hastanın tam olarak kendine geldiği ana kadar, yanında bir refakatçisinin olması, muhtemel komplikasyonlardan hastanın zarar görmemesi ve kontrol edilebilmesi açısından önemlidir.
Eğer hastaya lokal anestezi uygulanmışsa, hastada yine mide bulantıları ve kasık ağrıları oluşabilmektedir. Bu şikayetler hakkında hekime mutlaka bilgi verilmelidir. Hekiminin uygulayacağı muayene ve alacağı basit tedbirler ile bu şikayetlerin kolaylıkla ortadan kaybolacağı unutulmamalıdır.
Kürtaj Sonrası Annede Oluşabilecek Psikolojik Etki:
Kürtaj bazı durumlarda zorunlu olsa da (sorunlu veya istenmeyen gebelikler) her kürtaj işlemi annede şiddeti birbirinden farklı olan bazı psikolojik travmalara sebep olabilmektedir.
Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Anne hangi sebepten kürtaj yaptırıyor olursa olsun, hamileliğin oluştuğu ilk andan itibaren annenin vücudunda fizyolojik olarak annelik hormonları salgılanmaya başlar. Buna bağlı olarak anne bebekle (bir hücre halinde bile olsa) özel bir bağ kurmaya da başlar. Doğa kanunları gereği anne bu aşamadan sonra bebeğini koruyup kollama içgüdülerini yoğun olarak hisseder. Bu sebeple gebeliği sonlandırma kararı mecbur olmadıkça kolaylıkla alınabilecek bir karar değildir. Birçok kadın kürtaj öncesinde ve sonrasında oldukça zor bir travmatik döneme girebilmektedirler.
Bir kadının kürtaj olması için zaruri sebepleri olabilir. Bunlar,
- Fizyolojik sebepler,
- Psikolojik sebepler,
- Maddi sıkıntılar,
- Ailesel sorunlar,
- Çevresel faktörler,
- Kişisel sebepler.
Bu sebeplerin herhangi birinden dolayı anne bebeğini aldırmak zorunda kalabilir. Bu sebeple hayatında geçireceği psikolojik olarak en zor operasyona katlanmak durumunda kalabilir. Kürtajdan ilk uyandığı anda anne, narkozun etkisi, suçluluk, bebeği kaybettiği gerçeğinin yarattığı acı, kendisine veya partnerine duyduğu öfke sebebiyle ağlamaya başlar. Bu suçluluk ve kayıp hissi kürtaj sonrasında da yoğun olarak hissedilir.
Bu süreçte partnerinin ve kadının yakın çevresinin destek olmaması gibi durumlarda yaşanan travmalar çok daha yoğun ve uzun süreli olabilmektedir. Kadının partneri ve ailesi tarafından göreceği duygusal destek, kişiyi bu travmalardan daha kolay çıkabilmesi için teşvik edecektir.