Kürtaj Sonrası Kanama
Kürtaj işlemi, öncesi ve sonrasında çeşitli komplikasyonların oluşabileceği bir operasyondur. Bu komplikasyonlara bağlı olarak oluşan geçici şikayet ve durumlar hekimin kolaylıkla ortadan kaldırabileceği türdendir. Bu sebeple hem travmalar, hem komplikasyonlar, hem de risklerin oluşmaması için hekimin yetkinliği oldukça önemli bir kriterdir.
Kürtaj sonrasında oluşacak ilk şikayet veya vücut tepkileri, anestezi şekline bağlı olarak meydana gelmektedir. Eğer hastaya genel anestezi uygulanmışsa, biraz baş dönmesi, mide bulantısı, karın ağrısı gözlemlenebilir.
Lokal anestezinin uygulandığı kürtaj işlemlerinden sonra ise, yine benzer şikayetler ve kasık ağrısı görülebilmektedir. Fakat tüm bu şikayetler hekimin yapacağı muayene ve tavsiye edeceği basit ağrı kesiciler ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Kanama Olması Durumunda Yapılacaklar
Kürtaj sonrasında ilaçların düzenli kullanımı önemlidir. İşlem her ne kadar steril ortamda yapılıyor olsa da, operasyon sonrasında hekimin önereceği antibiyotik veya diğer ilaçlar mutlaka alınmalıdır.
İşlem sonrasındaki 30 gün içerisinde yumurtlama meydana gelebileceği ve tekrar gebelik oluşabileceği unutulmamalıdır. Hatta ateş, titreme, kokulu veya kanlı akıntı görülebilir. Fakat bu belirtilerin görüldüğü anda derhal hekime bilgi verilmesi ve danışılması gerekmektedir. Kürtaj sonrasında hafif kasık ağrıları ve kanama oluşması normal karşılanan bir durumdur.
Kürtaj Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer
Gebeliğin (ceninin) henüz küçük olduğu durumlarda yapılan kürtaj işlemleri sonrasında, kürtajdan 3 – 4 gün sonra parçalı kanama görülebilir. Buna bağlı olarak kasık ağrısı da artabilir. Bu durum genellikle rahim ağzının spazm ile kapanması ve içeride kan toplanmasından dolayı oluşabilmektedir. Sıklıkla yaşanan bu durum hekimler tarafından geçiçi komplikasyonlar olarak değerlendirilmekte ve acil bir müdahale gerektirmemektedir.
Ender olarak görülse de, bazı vakalarda içeride toplanan kanın miktarı daha fazla olabilmektedir. Bu durumlarda ise küçük bir müdahale ile kanın boşaltılması gerekir.