Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler

0
2513

Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler

Kürtaj yaptırdıktan sonra akıllarda yer edinen sorulardan biri de işlem sonrası tekrardan hamile kalmanın mümkün olup olmadığıdır. Kürtajdan sonra hamile kalınır mı? Kısırlığa yol açar mı? Kürtaj sonrası hamile kalmanın basit ve doğal yöntemleri nelerdir?

Kürtaj Nedir ve Risk oluşturur mu?

Kürtaj, istenmeyen veya sorunlar yaratan gebeliğin cerrahi yollar ile müdahale edilerek sonlandırılmasıdır.  Bu işlem günümüzde ileri teknolojiyle her ne kadar risksiz hale getirilmeye çalışılsa da bazı durumlarda çeşitli risklere yol açabilir.

Her operasyonda olduğu gibi kürtaj işlemi de bazı riskler taşımaktadır ancak alanında uzman bir hekim tarafından yapılırsa bu riskler olabildiğince azalmaktadır. En önemli ve dikkati alınması gereken şey iyi bir hekime başvurmaktır.

Kürtaj sonrası hamile kalmak mümkün müdür?

Kürtaj işleminin akıllarda bıraktığı en önemli soru, yeniden anne olabilme ihtimalini ne yönde etkilediğidir. Kürtaj işlemi başarılı bir hekim tarafından ve steril bir ortamda incelikle yapıldığı takdirde kesinlikle kısırlığa yol açacak bir risk oluşturmaz. İşlemden hemen sonra hamile kalmak her ne kadar mümkün olsa da bu durum annenin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğinden pek tavsiye edilmez.

Bebek aldırma işleminin arından hemen hamile kalmak bazı durumlarda riskli olabileceğinden kürtaj sonrası hamile kalmak için yapılması gerekenler önemsenmelidir.

Kürtaj sonrası ne zaman gebe kalınmalıdır?

Genel olarak kürtaj işleminden sonra ilk adet 5-6 hafta sonra görülür. Bu süreçte yumurtalıklar yeniden yumurtlama işlemini gerçekleştirmeye başlar. Bu süreç aynı zamanda iyileşme sürecidir. Hasta, hijyen kurallarına olabildiğince dikkat etmeli ve dış etkenlerden korunmalıdır. kürtajdan sonra dikkat edilmesi gerekenler yazımıza da mutlaka bakınız.

Uzmanlar vücudun kendini yeniden toparlayabilmesi ve onarabilmesi için işlemden sonraki ilk iki ay hamile kalmayı önermezler. Birden fazla kürtaj işlemi gebe kalma olasılığını düşürebileceği için olabildiğince doktor kontrolünde ve planlı gebelikler yaşamaya özen gösterilmelidir.

Kürtajdan sonra hamile kalmak için neler yapılabilir?

Öncelikle herhangi bir doğum kontrol yöntemine başvurulduysa doktor kontrolünde bırakılmalıdır. Aşılama yoluyla doğum kontrol yöntemlerinin etkisini kaybetmesi 2 3 ay sürebilmektedir. Bu süreci doktor kontrolünde geçirmek çok önemlidir. Bu süreçte annenin moralinin üst düzey olması önemlidir. Ağır stres altında kalan kişilerin hamile kalma olasılığı düşmektedir.

Kürtaj işleminden sonra iyileşme sürecinde moral, en önemli etkenlerden biridir.

Kürtaj işlemi Sonrası Gebe Kalmayı Zorlaştıran Etkenler

İşlemden sonra bazı etkenler gebe kalmayı zorlaştırmakta ve olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin;

  • Polikistik Over Sendromu
  • Diyabet
  • Aşırı kilo
  • Hormonal bozukluklara bağlı adet düzensizlikleri
  • Hipertansiyon
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Rahimde oluşan hastalıklar; rahim kaslarının büyümesi, endometriozis hastalığı
  • İleri yaş
  • Aşırı zayıflık ya da kilo
  • Kanser ilaçları
  • Vajinal kuruluk
  • Alkol ve sigara kullanımı
  • Erkeklerde sperm kalitesinde bozulma

gibi birçok etken gebe kalmanıza engel olabilir. Bu nedenle, bu sorunlardan birine sahipseniz önce bunun tedavisini görmeniz gerekmektedir.

Düşük sebebiyle kürtaj yaptırmış kişilerde de gebe kalma olasılığı azalabilir. Bu nedenle, kürtaj sonrası hamile kalamadığınızı düşünürseniz en yakın zamanda uzman bir hekime başvurmanızda fayda vardır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here