Kürtaj Sonrası Ağrı

0
4187

Kürtaj Sonrası Ağrı

Kürtaj işlemi gebeliğin istenmemesi veya annenin ya da bebeğin kalıtımsal hastalık gibi riskler taşıması durumları sebebiyle sonlandırılması işlemidir. Bu cerrahi işlem gebeliğin 10.haftasına kadar yapılabilir.

Ülkemizde birkaç yöntem ile gerçekleştirilen kürtaj işlemi genellikle ultrason eşliğinde vakum yöntemi kullanılarak yapılır. 15 dakika gibi kısa sürede tamamlanan kürtaj işlemi de diğer operasyonlar gibi bir takım riskler içerebilmektedir. Öncelikle kürtajı yapacak hekimin konusunda uzman ve deneyimli olması gerekmektedir. Diğer konu ise kürtajın hastane koşullarında bir hijyen seviyesinin bulunduğu bir ortamda yapılması gerektiğidir.

Kürtaj Sonrası Riskler

Kürtaj sonrasında hastanın 20 günü kapsayan iyileşme devresi olmaktadır. Vücut dışarıdan yapılan her türlü müdahalelerde her zaman yorgun düşer ve toparlanması da belli bir süre alabilir. Bu süreçte hastanın kendisini enfeksiyonlardan koruması ve tamamen iyileştiğinin doktor tarafından teyidi verilene kadar muayenelerini aksatmaması gerekmektedir.

Kürtaj sonrasındaki ilk 20 gün cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir. Rahim bu süreçte iyileşme halinde olacağından, rahimin ağzı normalden daha açık durumda olacaktır. Enfeksiyon kapmaya daha yatkın olan bu evrede cinsel ilişkiden kaçınılması gerekmektedir.

Bu dönemde vücud direnci düşeceğinden bol vitaminli besinler tüketerek beslenmeye dikkat edilmelidir. Kanamalar devam edeceğinden de mutlaka su tüketimi arttırılmalıdır.

Kürtaj Sonrası Hangi Ağrılar Olur

Kürtaj sonrasında her kadın muhakkak doktor kontrolünde olmalıdır. Genel anestezi de yapılsa, lokal anestezi de kürtajdan hemen sonra adet sancısına benzer bir ağrı kasıklarda yaşanabilir.

Bu anestezi ağrısının süresi genellikle ilk saatlerden itibaren azalmakla birlikte en fazla 1 gün sürmektedir.

Fakat Kürtaj yapıldığının ertesi günü kasık ağrısı başlar ve bu ağrı yaklaşık 5-10 gün kadar sürmektedir.

Ertesi gün lekelenme şeklinde devam edebilir. Kanama ve lekelenmenin yaşandığı toplam süre en fazla 1 hafta sürmektedir. Bu süreyi aşan ağrılarda mutlaka bir hekime danışılmalıdır.

Bunun dışında, kokulu veya kanlı akıntı var ise ya da ağrı kesici kullanılmasına rağmen dinmeyen şiddetli ağrılar var ise, zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Kürtajın yapıldığı günlerden sonra eğer bulantı, kusma gibi şikayetler devam ederse yine doktora başvurulması gerekmektedir.

Kürtaj Sonrası Ağrılar Nasıl Azaltılır

  • Mümkün olduğunda yatın ve yataktan çıkmayın
  • Sürekli bedeninizi sıcak tutun
  • Kasık bölgenize sıcak su torbası koyun
  • Karnınızı sıkıştıracak hareketlerden kaçının
  • Doktorunuzun tavsiye ettiği Kan sulandırmayan ağrı kesicileri kullanın (mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here