Kürtaj Hapı (Ru-486) Nedir?
Tıbbi adı mifepriston olan ve halk arasında düşük hapı da denen bu ilaç gebeliği sona erdiren bir haptır. Vücutta salgılanan Progesteron hormonunu bloke eder. Bu hormon olmadan rahim duvarı bozulacağı için, gebelik ilerleyemez.Bu hapın ardından kullanılan mizoprostol isimli ilaç da rahmi daraltır, böylece kramp düşük benzeri bir kanamaya sebebiyet verir. Bu sebeple en iki ayrı muayene yapılmalıdır.
Kürtaj Hapı Nasıl Kullanılır?
Henüz gebeliğinin 7.haftasına ulaşmamış kadınlara ağız yoluyla 3 adet verilir. İhtiyaç halinde rahimin kasılmasını sağlayan ilaç da hastaya içirilir. Fakat buna rağmen düşük hemen gerçekleşmez, bunun için 10-15 gün beklemek gerekebilir. Bu süre zarfında kişinin sık sık doktor kontrolünden geçmesi gerekir.
Kürtaj Hapının Herhangi Bir Riski veya Yan Etkisi Var Mıdır?
Sıklıkla görülen yan etkiler;
- Kusma
- karın ağrısı
- ishal
- şiddetli bulantı
Riski ise; düşük gerçekleşse bile, bazı durumlarda rahim tam anlamıyla tahliye edilemez (boşaltılamaz) ve rahim içerisinde kalan hamilelik ekleri (parçaları) vücudun enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.
Kimler Kürtaj Hapı Kullanamaz?
- Gebeliği 7 haftayı geçmiş olan kadınlar,
- Spiral kullanarak gebe kalan kadınlar,
- 35 yaşını aşmış kadınlar,
- 18 yaşından küçük olan gebe kadınlar,
- Sistemik bir hastalığa sahip olanlar,
- Sigara kullanan kişiler kürtaj hapı kullanamazlar.
Kürtaj Hapı Yöntemi Önerilir Mi?
Bu yöntem kürtaj işleminden daha az riskli gibi gözükse ve avantajlı gibi gözükse de gerçekte, her gebe kadın için uygun bir yöntem değildir. Ayrıca ilacın kullanımı ve gebeliğin sona ermesi arasında uzun bir süreç geçeceğinden, risk ve belirsizlikler söz konusudur. Birçok hekim tarafından önerilmemektedir. Ayrıca sözkonusu ilaç ülkemizde satılmamaktadır.