Devlet Hastanelerinde Kürtaj Yapılıyor Mu?
Kürtaj bir gebeliğin tıbbi açıdan tehlikeli olması, ya da annenin gebeliği istememesi gibi sebeplerden ötürü sonlandırılması işlemidir. Yasal olarak 10.haftaya kadar olan gebeliklerde, bekar veya evli olmak koşulu aranmadan, her sağlık kurumunda yapılabilir buna devlet hastaneleri de dahildir.
Kürtaj Şartlarının Önemi
Kürtaj olmak isteyen kişinin bu işlemi mutlaka güvenilir ve alanında uzman bir jinekoloğa (kadın doğum hekimi) üst düzey hijyen kurallarının uygulandığı bir ortamda yaptırması gerekmektedir. Vücudun operasyon esnasında enfeksiyon kapma riski bulunduğundan, hijyenik ortam olmasına oldukça dikkat edilmelidir.
Ayrıca kürtaj işlemi mutlaka ultrason ile yapılıp, işlem sonunda rahmin ve gebelik eklerinin tam olarak tahliye edildiğinden (boşaltıldığından) emin olunmalı, bunun için hasta operasyon sonrasında tekrar ultrasona alınmalıdır. Aksi taktirde rahimde kalacak parçalar, gebeliğin devam etmesine sebep olabilir.
Devlet Hastanelerinde Kürtaj
Kürtaj konusu yasalarda açıkça belirtilmiştir: “Tüm kadınlar, isteğe bağlı kürtaj olma hakkına sahiptir.” Fakat doktorların da halk gibi muhafazakarlaşması sebebiyle birçok hastane kürtaj yapmayı red edebiliyor. Yasaları tam olarak bilmeyen hastane yönetimi ve hekimlerin sebep olarak öne sürdükleri gerekçeleri ise; kürtajın yasak olması (yasal olmasına rağmen) veya kürtaj yapıp yapmamanın doktorun insiyatifinde olması gibi doğru olmayan çeşitli bahanelerdir. Bilinçsizce uygulanan bu kararlar, kürtaj yaptırmak isteyen kadınları, merdiven altı diye tabir edilen, tıbbi koşul ve olanaklardan uzak, yetkisi ve yeterli bilgisi olmayan kişilere maruz bırakabilmektedir. Bu da annenin hayatını ciddi risklerle karşı karşıya bırakan bir durumdur.
Devlet hastanelerinde maalesef ücret olarak da farklı uygulamalar mevcuttur. Bazı hastanelerde tamamen ücretsiz olan kürtaj işlemi, bazılarında hasta sigortalı olsa dahi 400,00 TL gibi rakamların talep edilmesi söz konusu olabiliyor.
Kürtaj olmak isteyen kadınların bilmesi gereken en önemli husus ise; devlet hastaneleri dahil hastanenin kürtajı reddetme hakkı yoktur. Hastane, Hastaya muhakkak bir çözüm bulmak durumundadır. Red ettiklerinde, görevi suistimal ve görevi kötüye kullanma gibi hukuki sorumlulukları ihlal etmiş sayılacağından, doktorun aleyhinde hukuki bir durum oluşmaktadır.
Eşten İzin Almak Gerekiyor Mu?
Evli kadınların kürtaj yaptırmak için eşlerinden izin almaları gerekmektedir. Eşleri eğer hastaneye gelemiyorsa, kürtaj işlemine rızası bulunduğunu ve onay verdiğini belirten yazılı bir belge göndermesi gereklidir.
Bekarlarda ise bu koşul aranmaz. Yasada da belirtildiği gibi “her kadının kendi isteğiyle kürtaj yaptırma hakkı vardır.”
Devlet Hastanesinde Kürtaj Yaptırmak Güvenli Midir?
Öncelikle ve mümkünse olumlu referansı olan, tecrübeli doktorları bulabilmek önemlidir. Mutlaka branşında uzman jinekologlardan yardım alınmalıdır. Devlet hastanelerinde hijyen konusuna ayrılan zaman, imkan ve bütçe çoğu zaman özel bir hastaneye göre daha kısıtlıdır. Bu sebeple enfeksiyon kapılmaması açısından, tüm sürece dikkat edilmelidir.